Riziká nákupu cez internetový bazár

Ahojte.

Prezeranie regálov s oblečením v second handoch alebo listovanie množstva strán s inzerátmi v internetovom bazáre sa stáva čoraz populárnejšie pre ľudí všetkých vekových kategórií. Niektorí hľadajú len nízku cenu, iní originalitu, či kvalitu. Faktom je, že ekologická móda v posledných rokoch nabrala na popularite. Pracujúci ľudia zvyčajne nemajú dostatok času na prehľadávanie regálov s veľkým množstvom oblečenia, preto ich kroky čoraz častejšie smerujú na internet. Niekedy len bezcieľne blúdia a ukladajú si lákavé ponuky, inokedy idú rovno so stanoveným cieľom. Samozrejmosťou je, že aj pri nákupe z druhej ruky cez internet platia určité pravidlá a bez rizík by sa to taktiež zrejme nezaobišlo.


V prvom rade je potrebné vyzdvihnúť, že oproti second handu sú to pomerne nové, niekedy až vôbec nenosené kusy za polovičné ceny oproti obchodom. Bežne tam môžete nájsť štýlové kusy oblečenia, ktoré sú jedinečné a nápadité, pretože sú zväčša z limitovanej edície alebo sa už po niekoľkých rokoch prestali vyrábať. Určite nie je príjemné vidieť rovnaký kus oblečenia na náhodnej osobe, ktorá práve kráča oproti vám.
 
Ľudia by si pri nákupoch v kamenných obchodoch a najmä vo výpredajoch mali uvedomiť veľkú pravdepodobnosť, že si daný kus oblečenia kúpi viac ako len jeden človek v danom meste. Je to úplne prirodzené. Prečo by potom viseli na vešiaku tri rovnaké kusy jednej veľkosti? Vďaka podobným situáciám si ľudia možno uvedomujú, že nakupovaním v obchodoch sa neodlíšia od davu, práve naopak. Zrejme aj z týchto dôvodov nákup recyklovaného oblečenia ide viac do popredia.

V bazáre to funguje prakticky ako v internetovom obchode. Vyberiete si kúsok, ktorý vám padol do oka, poradíte sa s predávajúcim o všetkých dôležitých veciach, ako sú parametre, možnosti platby a odoslania tovaru. Zaplatíte a čakáte, kedy vám balíček dorazí. Avšak, nie vždy to takto ľahko funguje. Kupujúci musí mať pri platbe vopred veľmi veľkú dôveru voči predávajúcemu  a veriť, že tovar za ktorý zaplatil aj dostane. Pri rozhodovaní mu môžu pomôcť aj recenzie iných zákazníkov, ktorí si už od daného predávajúceho v minulosti niečo kúpili. Častokrát sa ale môžete dočítať, že tovar za ktorý zákazník internetového bazáru zaplatil, nikdy reálne nedostal.

Negatívnou vecou, ktorá často ľudí odrádza od ďalšieho nákupu je zavádzanie.  Niekedy je to vraj materiál podobný brúsenej koži, no namiesto toho vám domov príde oblečenie z úplne odlišného materiálu. Ďalej je to zvyčajne dĺžka rukávov, ktorá je občas meraná od ramena, ale reálne je to od krku, či iné situácie, ktoré negatívne ovplyvňujú názor kupujúcich na internetové bazáre. Vo väčšine prípadov to končí tak, že spätnú väzbu na vašu správu čakáte len márne a kúpené veci môžete opäť posunúť ďalej. Niekedy sa ľudia chcú zbaviť nepotrebných vecí za každú cenu a to aj na úkor kupujúceho. 

Nepochopiteľným javom je taktiež predaj špinavého, roztrhnutého, či inak poškodeného oblečenia bez upozornenia na tento jav. Netreba byť však príliš skeptický, nájdu sa aj predávajúci s čistým svedomím, krásnymi vecami a prijateľnými cenami, ktorí sa nesnažia na predaji vecí, ktoré už nepotrebujú, zarobiť. Navyše, kúpou použitého oblečenia z bazáru či obchodu z druhej ruky šetríte životné prostredie. Každý kus oblečenia, ktorým odbremeníte našu zem sa určite počíta.

Na druhej strane, taktiež môžete posunúť niekoľko nepotrebných vecí za symbolickú cenu, ktoré vám v skrini, či domácnosti zaberajú veľa miesta. Uvoľníte tak miesto v odpadkovom koši a zabránite hromadeniu odpadu na skládkach, čím prispejete k zlepšeniu stavu našej drahocennej prírody.

Napriek všetkým rizikám túto formu recyklovania využíva čoraz viac ľudí. Je to pohodlnejší a efektívnejší spôsob, ako tráviť čas prezeraním oblečenia v second handoch.

Aké negatíva odrádzajú od nákupu cez internetový bazár Vás?

Karollinatom

CONVERSATION

6 komentárov:

  1. Já na internetovém bazaru nenakupuji, ale do sekáče chodím velmi ráda.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parádní článek. Taky miluju nakupování v sekáčích. Nejenom proto, že je to levné, ale že máš velkou jistotu, že to na nikom neuvidíš. Často v second-handech za třeba 20kč (necelé euro) nacházím věci z Takka nebo H&M :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že sa to dá prirovnať k malému dobrodružstvu. Nikdy nevieš, čo ťa tam čaká :D.

      Odstrániť
  3. Já jsem si dřív na Vinted pár věcí koupila a snad vždycky jsem byla spokojená :) Teď už na Vinted jen prodávám, přijde mi, že věci jsou tam čím dál tím dražší a úplně se mi tam nic moc nelíbí :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tými cenami máš pravdu, na druhej strane ani v obchodoch nie sú o nič nižšie :/.

      Odstrániť
  4. Cez internet takto veľmi nenakupujem, pretože proste ľuďom neverím :D
    Keď tak, osobne v obchode, alebo cez overené stránky :)

    www.simonazacko.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top