A čo robíš pre našu planétu ty?

Ahojte.

Žijeme vo svete, kde sa už málokto zamýšľa nad tým ako chemikálie, ktoré každý deň používame, poškodzujú našu planétu.  Je pre nás samozrejmosťou každý deň používať množstvo jednorazových plastov, ktoré po jednom použití končia automaticky niekde na zemi, pri najlepšom v smetnom koši, alebo nádobe určenej na recykláciu plastov. Napriek tomu, že sa kladie veľký dôraz na ekologické myslenie a zmenu života, niktorých to zjavne nezaujíma, respektíve nechce zaujímať. Žijeme si vo svojej škatuľke a tvárime sa, že nás sa to netýka, nech si s tým poradia ostatní. 
Nebudem sa tváriť, že ma táto téma niekedy v minulosti extra zaujímala a žila som tiež v svojej vlastnej škatuľke, kde príroda nehrala žiadnu rolu.  Postupom času som však zistila, že príroda nie je len pár zelených stromov. Je to tiež život. Presne taký istý ako ten môj alebo tvoj s tým rozdielom, že ho naším správaním ničíme.
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo robíte preto, aby ste zabránili hromadeniu odpadu? Konzumný život nás úplne pohltil. Dovolím si citovať jednu múdru vetu: "Kupujeme si veci, ktoré nepotrebujeme, za peniaze, ktoré nemáme, aby sme ohúrili tých, ktorých neznášame." Presne takto by sa dalo charakterizovať zmýšľanie ľudí. Každý mesiac nové oblečenie, každý rok najnovší model telefónu. Ľudí už nezaujíma ako sa máte, alebo či ste zdravý. Prvá otázka, ktorú sa vás opýtajú je "Koľko máš rokov? Kde pracuješ/študuješ? Koľko zarábaš?"  a myslia si, že v tej chvíli o vás vedia všetko.
Možno aj preto mi v hlave skrsla myšlienka napísať tento článok a ukázať vám, že nie je až také ťažké začať chrániť naše životné prostredie. Každá maličkosť sa určite počíta. Spísala som pár spôsobov, ktorými sa už nejakú dobu riadim, preto dúfam, že inšpirujem aj vás.


1. Pestujem rastlinky

Som hrdá na to, že sa môžem zaradiť k milovníkom prírody a všetkého živého. Už len pohľad na rastlinky mi dokáže zlepšiť deň a načerpať energiu. Vykúzliť si malý kúsok prírody aj v izbe bolo pomerne spontánne rozhodnutie, ktoré nakoniec prerástlo do vášne. Nikdy neprestanem milovať pohľad na nové púčiky, ktoré sa šklbú na svet. Je fascinujúce starať sa o maličký život a sledovať, ako rastie. Postupne by som chcela prejsť od zelených rastliniek až k orchideám a najväčším snom je menšia palma v obrovskom kvetináči 😍, pre ktorú bohužiaľ zatiaľ nie je miesto (, tak snáď o pár rokov).

2. Používam látkové tašky

Respektíve začínam používať. Už ma prestalo baviť pri každom spontánnom nákupe kupovať igelitovú tašku (vždy si zabudnem jednu odložiť do tašky a potom to tak vyzerá), ktorá vydrží maximálne jedno použitie a je súca do koša. Rozhodla som sa povedať stop (aj igelitovým taškám, aj svojej zábudlivosti) a nakúpiť látkové tašky. Do každej tašky minimálne jednu, aby sa mi už nestalo, že ju zabudnem v nejakej inej. Je to nie len ekologické, ale aj praktické. Už sa vám nikdy neprihodí situácia, že sa vám roztrhlo dno alebo uško. Navyše vyzerajú veľmi štýlovo. 
Len tak pre zaujímavosť, rozbieham projekt Maľované slovo, kde plánujem oživiť pár slovenských prísloví, porekadiel a piesní. Zatiaľ len pre priateľov a známych, no viac sa dozviete čoskoro na blogu.

3. Nakupujem v secondhandoch

Nákup v secondhande považujem tiež za istú formu recyklovania. Rovnako, ako ja posúvam nenosené, nepotrebné oblečenie, ktoré mi v skrini zaberá miesto, rada takéto oblečenie nakúpim, či príjmem. Vždy sa poteším, keď nájdem krásne značkové veci za pár eur. Jediné, čo ma na tom celom hnevá sú predsudky ľudí. To, že som mladá neznamená, že nemôžem zájsť raz za čas do obchodov s oblečením z druhej ruky. Klišé, že secondhandy sú len pre babičky sú už dávno mýtus.

4. Nenakupujem knihy

Knihy veľmi nenakupujem (dobre, jednu knihu za pol roka mi snáď odpustíte 😄), mám skôr radšej tie pekne preležané z knižnice, ktoré už sami o sebe prezrádzajú určitý životný príbeh. V obchodoch väčšinou súdim knihu podľa obalu a častokrát sa sklamem. Takto vyberám skôr intuitívne, pretože navonok vyzerajú všetky rovnako.  Niekedy som milo prekvapená, inokedy ju odložím už po pár stranách. Tento rok som si povedala, že by bolo dobré vyskúšať aj nejakú anglickú literatúru, aby som rozšírila obzory a nabrala slovnú zásobu. Máte nejaký tip na menej náročnú literatúru?


Okrem toho samozrejme recyklujem a šetrím vodou, či elektrinou. Myslím si, že to nie je nič neobvyklé a v dnešnej dobe by to už mal robiť každý, pretože planétu máme len jednu...

Máte ešte nejaké rady, ako aspoň trošku pomôcť našej prírode a zmeniť doterajší spôsob konzumného života?

Janie

CONVERSATION

5 komentárov:

  1. Já jsem zhruba dva měsíce zpátky psala článek na podobné téma :) Já myslím, že je důležité se o naši planetu starat a i sebemenší eco-friendly gesto se počítá :) Já třeba bez látkové tašky už ani nepustím domov, nákupy v second-handech jsou takovou mojí malou závislostí a v poslední době jsem přestala úplně jíst maso a další živočišné produkty omezuju na minimum :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si už pomaly začínam zvykať na látkové tašky. Najväčšiu radosť mám, keď si ich sama vyzdobím. Potom sa hneď nosia lepšie :D.

      Odstrániť
  2. Velmi zajímavý a inspirativní článek, více lidí jako jsi ty...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zcela souhlasím a taky patřím k těm, co se snaží myslet na planetu, přírodu a další generace a pomalu měnit své zažité chování. Na nákupy chodím už několik let se skládací taškou z ikey, od nového roku se snažím do svého života dostat prvky zero waste životního stylu. Zatím mám jen pratelné odličovací tampóny a smrkám do látkových kapesníků, ale hodlám své zvyky dál rozšiřovat.
    Na pěstování květin jsem nikdy moc nebyla, ale je to určitě pěkné cítit to spojení s přírodou i u sebe doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na tieto odličovacie tampóny som už pozerala a zdá sa mi to ako dobrá myšlienka. Kvetinky v izbe sa už stali mojou neoddeliteľnou súčasťou a najradšej by som ich mala oveľa viac :).

      Odstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top