Čo navštíviť pri potulkách Liptovom?

Ahojte.

Dnes Vás zoberiem na rýchle potulky Liptovom a miesta, ktoré som stihla za jeden deň navštíviť. Liptov a Orava patria k mojim obľúbeným regiónom s nádhernou prírodou. Náš výlet sme začínali v pomerne pomalom tempe a z domu vyrazili až okolo desiatej hodiny, keďže sme pôvodne plánovali navštíviť len Pribylinu, ktorú máme približne 50 minút od domu. Ako to už u nás býva zvykom, obehli sme značnú časť Liptova a tu je pár tipov, čo určite nevynechať:

1. MÚZEUM LIPTOVSKEJ DEDINY V PRIBYLINE

Je to jedinečný skanzen svojho druhu na Liptove a čo je najlepšie, je prístupný celoročne, takže ho môžete navštíviť aj po ceste zo zimnej lyžovačky alebo len tak vo voľnej chvíli. Všetky stavby spolu vytvárajú jedinečnú skladbu prostredia dávneho Liptova. Ide však o repliky reálnych stavieb, keďže veľká časť týchto domčekov bola v dedinách, ktoré pri stavaní Liptovskej Mary zatopili. Zaujímavosťou je ranogotický kostolík Panny Márie, ktorý je kópiou dodnes stojaceho kostolíka pri Liptovskej Mare. Presnejšie, na pôvodnom mieste sa zachovala len jeho veža, ktorá sa neodmysliteľne spája s touto priehradou a určite ste ju videli už na nespočetnom množstve fotiek, zvyšná časť kostolíka bola prenesená do múzea.
Navonok nenápadnou stavbou je aj goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec, ktorý je najstarším zachovaným zemianskym sídlom v Liptove zo 14. - 16. storočia. Do kostolíka, kaštieľa a zemianskej kúrie sa však dostanete len so sprievodcom. Prehliadky prebiehajú každú celú hodinu. Ďalej už môžete pokračovať v prehliadke skanzenu samostatne. Spoločnosť vám budú robiť aj domáce zvieratká, ktoré sa však kvôli teplu schovávali v tieni.
Kilometer za kostolíkom sa nachádza expozícia Považskej lesnej železnice. My sme cestou natrafili aj na mlyn a jazierko, ktoré privádzalo vodu k mlynu. Musíte si však zájsť trošku do lesa. Cestička nie je označená, no pri troche šťastia to určite nájdete. Dozvedeli sme sa, že onedlho budú po železničke voziť v historických vlakoch aj ľudí. Čakajú len na povolenia, ktoré nie a nie prísť. 
V skanzene sme strávili približne dve hodiny, a tak nie je čudo, že nám začalo škvŕkať v žalúdku. Nemusíte sa však báť, v areály nájdete bufet a menšiu reštauráciu, kde vám naservírujú typické jedlá pre tento región ako halušky, či pirohy.


Ovečky spokojne driemajúce v tieni pod stromom.
Ranogotický kostol Panny Márie z obce Liptovská Mara
Oltár v kostole Panny Márie
Pohľad na kaštieľ z Parížoviec
Interiér kaštieľa
Interiér kaštieľa
2. HRAD A KAŠTIEĽ LIPTOVSKÝ HRÁDOK

Neďaleko od Pribyliny sa nachádza mesto Liptovský Hrádok. Nás veľmi zaujal hrad a zrekonštruovaný kaštieľ. Prehliadky hradu so sprievodcom sa konajú každú celú hodinu, a keďže sme prišli len pár minút po druhej hodine, nechcelo sa nám tak dlho čakať. Vy však možno budete mať viac šťastia. 
Pred hradom sa nachádza krásne jazero okolo ktorého sa môžete poprechádzať. Spoločnosť vám určite budú robiť kačky a pri troche šťastia a dobrom zapozeraní na vodnú hladinu uvidíte aj ryby. Zaujímavé je, že uprostred jazera sa nachádza ostrovček so stromami a kúsok od neho vysoká skala na vrchole ktorej nájdete malú kaplnku. 
Pri jazierku stojí aj Pamätník obetiam 1. a 2. svetovej vojny. Na skale oproti pamätníku sme zazreli vyhliadku Skalka, a tak sme sa vybrali cestičkou smerom do lesa. Blúdili sme tak i tak, milión cestičiek a za žiadnych okolností sme nemohli nájsť tú pravú. Cestou sme natrafili na ďalších turistov, ktorí to hľadali rovnako bezradne ako my. Žiadna informačná tabuľka alebo aspoň značka. Nakoniec sme to vzdali. Aj oni, aj my. Bolo to celkom sklamanie, pretože som sa na výhľad tešila. Nuž čo, nevyjde všetko podľa predstáv.


3. LIPTOVSKÁ MARA

Dominantou Liptova je neodmysliteľne Liptovská Mara. Vznikla zatopením 13 obcí a to Vrbie, Demčiny, Sokolče, Dechtáre, Paludza, Čemice, Ráztoky, Sestrč, Parížovce, Nežitovce, Liptovská Sielnica, Zadiel a Liptovská Mara podľa ktorej je priehrada pomenovaná. K priehradnému múru Liptovskej Mary sa dostanete cez obec Bobrovník. V letnej sezóne je tu veľa rybárov, lodí, člnov, vodných skútrov a pre ľudí z okolia predstavuje aj bio kúpalisko. Môžete sa poprechádzať po priehradnom múre a cestou určite narazíte na veľa cyklistov, ktorý sa takto prepravujú z jednej strany priehrady na druhú. Čo sa nachádza na druhej strane múru Vám neviem povedať, keďže pre neznesiteľné horúčavy sme došli len do polovice a potom to vzdali. Cestou späť môžete navštíviť aj archeoskanzen Havránok, kde objavili pozostatky sídliska z mladšej doby železnej.

Pôvodná veža kostola Panny Márie je dnes symbolom zatopených obcí
Zatopená Liptovská kotlina
Pohľad z priehradného múru

4. LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Čo by to bol za výlet po Liptove, keby sme nenavštívili aj mesto Liptovský Mikuláš? Zdanlivo nezaujímavé mesto, ktoré je ako princezná v myšom kožúšku. Za zmienku určite stojí prechádzka po námestí. Bola som prekvapená, aký pokoj a ticho tam v sobotu poobede bol. Trošku ma sklamal slabý výber kaviarní, no všetko to vykompenzovala fontána Metamorfózy. Bola síce jednoduchá, no malým deťom urobila veľkú radosť v horúcom dní, a tak či rodičia chceli alebo nechceli, deti už veselo čapkali s nožičkami vo vode. Dominantou, ktorá Vám ihneď padne do oka je rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša. Neďaleko je aj Múzeum Janka Kráľa, najradikálnejšieho básnika štúrovskej generácie.

Rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša

5. LIPTOVSKÝ JÁN

Cestou z Liptovského Mikuláša sa môžete zastaviť aj v dedinke Liptovský Ján. Už z cesty uvidíte Svätojánsku rozhľadňu a v horúcich dňoch sa určite dobre osviežite v termálnom kúpalisku. Deti určite poteší Park Mini Slovensko, kde nájdete 20 miniatúr známych slovenských pamiatok ako je Bojnický zámok, hrad Strečno, drevený kostolík v Hervartove či domčeky z Vlkolínca. Z malej železničky som bola doslova unesená. Nakombinovať všetko tak, aby sa vláčiky navzájom nezrazili, každý mal svoju trať a urobiť to všetko realisticky, muselo dať veľa práce, no výsledok jednoznačne stojí za to. Pár minút od parku sa nachádza Stanišovská jaskyňa, ktorá je jedinou celoročne sprístupnenou jaskyňou na Liptove. Pred vstupom do jaskyne dostane každý návštevník čelovú lampu, keďže v jaskyni nie je elektrina.

Park Mini Slovensko - Bojnický zámok
Park Mini Slovensko - železnička
Park Mini Slovensko - Most v Kluknave

 6. RUŽOMBEROK

A čo by to bol za výlet Liptovom, keby sme putovanie neukončili v Ružomberku? Toto mesto som navštívila už skôr z dôvodu prijímacej skúšky na žurnalistiku. Okrem smogu, ktorý každého irituje (nie, nie je to hmla, ja som si to tiež zpočiatku myslela 😄), tu nájdete mauzóleum Andreja Hlinku, ktoré pri potulkách mestom nie je možné prehliadnuť. Nachádza sa priamo pod Kostolom sv. Ondreja. Zvláštne je, že som okolo tohto miesta chodila roky a ani raz som sa tu nezastavila, pretože som jednoducho o ňom nevedela. Atmosféra mesta je opäť o niečo podobná Liptovskému Mikulášu. Pokojná, tichá, žiadne rady turistov, a tak si prechádzku mestom vychutnáte ešte o niečo viac. 
Salaš Krajinka sa nachádza neďaleko Ružomberka a doslova zostanete v nemom úžase z okolitej prírody. Počas sezóny si však v rade počkáte niekoľko minút, kým sa vyprázdni ďalší stôl. Celkovo to kazí chuť do jedla, keď viete, že musíte do seba všetko čo najrýchlejšie nahádzať, pretože za dverami už čaká nemalá hŕstka turistov. Domáce zvieratká dokonale dokresľujú atmosféru salaša.

Kostol sv. Ondreja
Salaš Krajinka


Budem rada, ak mi dáte vedieť, ako sa Vám tento virtuálny výlet Liptovom páčil. Prípadne, čo ďalšie odporúčate navštíviť.

CONVERSATION

2 komentárov:

  1. Jéj, v Pribyline som kedysi bola, je to také rozprávkové miestečko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásná krajina, byli jsme letos o prázdninách a moc se nám tam líbilo. I na salaši, moc nám sýry chutnali :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top