Chris Cleave - Všem statečným se odpouští

Kníh za celý život prečítame nespočetné množstvo, no len niektoré majú to špeciálne povolenie, aby nám mohli ukradnúť srdce. Keď sa tak stane, vravíme si, prečo sme ich neobjavili už skôr. Uložíme ich na špeciálne miesto na poličke a vždy s láskou spomíname, aké úžasné bolo, keď sme ich čítali po prvýkrát.


Žáner: Historický román
Vydavateľstvo: Plus
Rok vydania: 2018
Počet strán: 456

Anotácia:
Je září 1939 a Veľká Británie právě vstoupila do války. Mladá a tvrdohlavá Mary se do hodiny poté přihlásí jako dobrovolnice a vyrazí že školy ve Švýcarsku domů do Londýna. Rozhodne se učit děti, jež měly být evakuovány na venkov, ale žádná z rodin je nepřijala. V nové práci potká Toma, který vyučování organizuje. Brzy se mezi nimi rozvine silné osobní pouto. Situace se ale zkomplikuje, když se Mary seznámí s Alistairem, Tomovým nejbližším přítelem. Zatímco kolem nich padají bomby a boje se stupňují, všichni tři se musejí vypořádat nejen se svými city, ale také s tím, že svět, jaký znali, nenávratně končí a bude záležet i na nich, na jejich odvaze a odhodlání, jak bude vypadat v budoucnosti.
Na pozadí tragického milostného příběhu Chris Cleave rozehrává řadu univerzálních témat. Všem statečným se odpouští je působivý román o hrdinství a soudržnosti stejně jako o pokrytectví a neskrývaném rasismu. Ale především o morální odpovědnosti každého člověka v době, kdy žádné rozhodnutí není jednoduché.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem megaknihy.sk.


Na túto knihu som sa veľmi tešila, keďže som ju v kníhkupectvách nevidela a nevedela o nej. Zaujala ma hlavne obálka a anotácia, keďže pred ňou som čítala Listy, ktoré nikto nečítal od Iony Grey a zaujala ma téma a vykreslenie Londýna v 50. rokoch 20. storočia.
V prvom rade by som román Všem statečným se odpouští zaradila nie len k historickým, ale aj k psychologickým románom. Autor sa venuje najmä vnútornému prežívaniu postáv, ktoré sa s dejom postupne vyvíjajú a časom sa mení ich pohľad na svet. Prítomní je aj milostný trojuholník, ktorý je však vzhľadom na rozsah knihy naozaj málo badateľný, čo ma zároveň i trošku sklamalo. Prostredníctvom hlavných postáv Mary, Toma a Alistaira môžu čitatelia sledovať dianie okolo nich, no taktiež ich vnútorné pocity a boj samých so sebou.
"Mrtvých byly teď už desetitisíce a ti, co zatím přežívali, už toho měli plné zuby. S touhle skutočností nikdo předtím nepočítal - že smrt je nemoc živých, kumulativní jed."
Chvíľ v ktorých budete doslova zatajovať dych a prežívať napätie spolu s postavami, je hneď niekoľko. Na druhej strane, kniha obsahu veľa opisov prostredie, ktoré mňa osobne v knihách neuchvacujú a zvyknem ich preskakovať. Z tohto dôvodu som mala pocit, že autor naťahuje strany a čas, ktorý pri nej čitateľ strávi. Napriek tomu, že sa jedná skôr o smutný príbeh, postavy majú zmysel pre humor a autor sa dokonale pohral s iróniou a nadľahčeným pohľadom postáv na prelomové udalosti v ich živote.
 "Tahle válka je zajímavá. Napřed z nás udělá kvalitnejší lidi, a pak se nás pokouší zabít."
Kniha na začiatku vyzerala veľmi sľubne, no nezaujala ma takou mierou, ako iné knihy tohto žánru. Možno je to spôsobené tým, že ich mám prečítaných veľa a máloktorá ma už dokáže prekvapiť, či zaujať. Celkovo ju však nehodnotím záporne, pretože určite nebola najhoršia a rozhodne bude výborná pre ľudí, ktorých táto téma zaujíma, no boja sa škaredých obrazov v knihách. Chris Cleave priniesol nový, miestami aj nadľahčený pohľad na desivé udalosti tej doby.

Čítali ste niektorú z kníh Chrisa Cleava?

CONVERSATION

2 komentárov:

  1. Sama bych si takovou knihu asi nevybrala, ale děj mě docela zaujal, škoda, že mám teď seznam knih tak dlouhý a tak málo času :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hey dear! I loved your post and already followed you! I want invite you to visit and follow my blog if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top