Bloger - pokusný králik

Ahojte.

V dnešnom svete je už úplne bežné,  že každý druhý človek píše nejaký blog alebo uverejňuje videá na Youtube. Pamätám si, že ešte pred pár rokmi to nebolo až také rozšírené a blogeri sa verejne nepýšili titulom "bloger". Bolo to skôr niečo čo robili ako hobby a mali radosť z toho,  že sa ľuďom páči ich tvorba.


Dnes je to už skôr o niečom inom,  už nejde len o nezáväzné publikovanie článkov z oblasti kozmetiky, módy alebo len tak zo života. Vo väčšine prípadov ide skôr o biznis, ktorý už naozaj nemá hraníc. Celá spoločnosť sa pomaly, ale iste stáva závislá na materiálnych veciach. Veď ako by sme si predstavili život bez najnovšieho modelu auta alebo značkovej kabelky?  Určite takto lepšie zapadneme do spoločnosti a ostatní nám budú zavidieť.  Keď si toto povedia všetci,  tak sa ani nečudujem,  že to v našej spoločnosti vyzerá tak, ako to vyzerá. Niektorí sa dokonca verejne priznávajú k tomu,  že im záleží na materiálnych veciach. Toto mi len potvrdzuje môj názor,  že dnešná doba je dosť zvrátená a má trošku pomýlené hodnoty. Presne to isté začína platiť aj v blogerskej sfére. Dobrý pocit a radosť z toho,  že môj blog možno niekomu pomôže už nestačí. Každý chce niečo viac, niečo materiálne. Dobrý pocit je predsa na nič,  potrebujem niečo, čo v reálnom živote využijem. Už sa prestávam čudovať, že 13-ročné deti si začínajú zakladať blogy iba pod vidinou spoluprác a výrobkov zdarma.
Priznám sa, že v tom čase, keď som začínala blogovať, nemala som ani tušenie, že niečo také ako produkty zdarma existujú. Môžno aj vďaka tomu som tento blog dokázala udržať nad vodou dva roky a dúfam, že tento rok to bude tretí. V dnešnej dobe chcú ľudia získať všetko príliš ľahko, no priznajme si, že bez práce nikdy koláče nebudú a ani neboli. Áno, je to fajn získať občas pár produktov a otestovať ich, no nie v obrovskom množstve a potom to na blogu vyzerá tak, ako to vyzerá. Každý deň sponzorovaná recenzia, články úplne vytrhnuté z kontextu ako napríklad recenzia formy na pečenie na blogu, ktorý o pečenie nikdy ani len nezakopol. Takto založený blog nemá dlhú životnosť. Čoskoro to podľa mňa autora omrzí, pretože ak to nerobíš od srdca, nemá to zmysel.
Ďalší fakt, ktorý nechápem je zmýšľanie firiem. To už naozaj nezáleží na obsahu blogu? Stačí len pár čísiel? Aký potenciál má reklama na novo založenom blogu o ktorom zatiaľ skoro nikto nevie? Síce študujem ekonomiku iba druhý rok, no už som sa stihla čo to naučiť. Rovnako sa mi trošku nepáči, že pri príchode nového výrobku na trh ho podhodia blogerom. Príde mi to, ako keby boli nejakými pokusnými králikmi, no na druhej strane je to pre firmu celkom lacná možnosť reklamy. Nebudem tajiť, tiež si rada prečítam recenzie na niektoré produkty, ktoré by som chcela vyskúšať, no týmto recenziám už nedávam veľkú váhu. Viem, že existujú aj blogeri, ktorým na povesti blogu záleží, no radšej dávam prednosť názorom ľudí v mojom okolí, ktorí daný výrobok už vyskúšali.
Myslím si, že produkty zdarma sú v určitej miere fajn, no vo veľkom množstve to kazí prvý dojem o blogu. Chápem, že v dnešnej dobe nikto nerobí nič zadarmo, no písanie je podľa mňa relax, hobby a nie biznis!

Vaša Janie❤

CONVERSATION

10 komentárov:

  1. Mne za blogovanie nikto neplatí ani reklamy nemám a neberiem to vôbec ako biznis, ale máš pravdu, že väčšina už áno... Bohužiaľ

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekne si to vystihla. Mne predovšetkým vadí, že firmy dávajú blogerom rovnaké produkty a potom je v jeden týždeň na 20 blogoch 20 rovnakých recenzií, čo je viac na škodu, než na úžitok, akurát sú tým produktom už všetci otrávení. :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Určite máš pravdu. Ja som ani netušila, že blogom sa dá zarobiť či nebodaj niečo získať zadarmo. To bola novinka, ktorú som zistila cca po roku blogovania. A popravde, ani ma to netrápi. Ja som začala blogovať kvôli tomu, že som sa potrebovala vyventilovať na materskej. Potrebovala som zo seba dostať pocity von a hlavne začať používať slová iné ako ham, hav, jej a podobne. Ale mňa na biznis neužije. Telku nemám, reklamy nepozerám, kozmetiku nepoužívam, nikto by zo mňa nič nemal. Možno aj preto môj blog nie je o číslach :-). Super článok a som rada, že v tom nie som sama, ktorý vidí, že síce je toho všade plno, ale zrno od pleva sa dá okamžite rozoznať. A popravde, každý, kto zakladá blog za vidinou zbohatnutia dlho pri tom neostane. Človeka musí písanie baviť, a trieskanie blbosti každý raz dva prehliadne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já reklamy a spolupráce nepovažuji za špatné, pokud souzní s tématem blogu. Nikdy bych nedělala recenzi na věc, která nesouvisí s tématem blogu, nicméně taková recenze na fotoknihu, myslím si, na můj blog patří, vzhledem k tomu, že píši o focení :) Je to milá odměna za moji práci a zároveň vím, že to může někomu pomoci s výběrem fotoknihy, která má zaznamenat jeho oblíbené vzpomínky. Co se mi ale nelíbí a souhlasím s tebou, je když si někdo blog zakládá s vidinou věcí zdarma nebo když se můj oblíbený blog změní na inzertní plochu. To mě pak mrzí

    Kracmarovat

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľa blogov je stavaných už len na tom. Blogom si nezarábam, živí ma moja robota. No nebránim sa ani spoluprácam, no názory píšem tak ako to cítim. Pretože predsa, keď sa mi niečo nepáči nevychválim to do nebies. A strašne veľa vecí si naozaj kupujem sama. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi pravdivý článok. Síce píšem tri roky ale nedávam si titul bloger som skôr typ človeka ktorého baví písať a je vďační za každé jedno zobrazenie či odber a blog je moja srdcová záležitosť :) rada by som ťa pozvala na moju GA http://mojperfektnysvet.blogspot.sk/2017/04/pixerscz-giveaway.html#more

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak konzum už je nějakou dobu nová modla, většina blogů je zaměřena materiálně a je tedy jenom logické, když si to v určitý moment podá ruce. Pokud bloger zná svou cenu a umí si vybírat, může mít i blog, založený primárně z komerčních důvodů, vysokou kvalitu a dokonce i potenciál kultivovat naše tržní prostředí. Pokud je jenom pouhý konzument a bere všechno jako smrt, pak tomu odpovídá i úroveň blogu, ze kterého se stává smetiště plné článků bez jakékoliv přidané hodnoty. Takže problém bych nehledala v motivech, ale v žebříčcích hodnot a osobnostech blogerů jako takových.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vše je otázka nabídky a poptávky... :) Vždy budou lidi, kteří budou chtít dělat něco jen pro nějaký zisk a stejně tak bude dost lidí, kteří tu stejnou věc dělají protože chtějí a baví je to... Já tohle naštěstí neřeším, blog chápu tak, jak to v ČR začínalo před 14 lety a tak s tím i pracuju a jsem spokojená... Je stále dost blogerů, co opravdu jen a pouze píší pro radost... asi záleží, co člověk vyhledává...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Na jednu stranu souhlasím, na druhou ne úplně. Mívala jsem blog tak pět šest let zpátky a bylo to o něčem jiném. Lidé to četli a komentovali, protože se jim články líbily a ne jen proto, aby si zviditelnili blog tak, jak je tomu dnes. Měla jsem několik spoluprácí, což v té době neměl téměř nikdo a upřímně to bylo víc.. nevím, na úrovni? Dostala jsem se na koncert, psala jsem o tom, co mě baví. Dneska je to jiné, nicméně to je vývoj, který je všude. Je složitější se prosadit, lidi nečtou, blog má každý druhý... jenže asi to nemůžeme odsuzovat, tak to prostě je. Dneska mám blog o kosmetice, protože mě to baví, líčím se ráda a ráda sdílím své zkušenosti s produkty. Bohužel dneska jsou "nejlepší" respektive nejpopulárnější články, co mají hodně obrázků a málo textu tal, aby se k tomu dalo napsat "hezké fotky:)" a tím to hasne. Časem to opadne, přestane to být cool a hipster a blogy budou zase jen pro lidi, co rádi píšou a ne pro lidi, co chtěj věci zdarmo :) moc hezky sepsaný článek, takové mám ráda - co nabízejí prostor pro diskuzi

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pěkně napsané, tvůj blog mě zaujal a to hned po přečtení dvou nebo tří článků. Souhlasím s tím že většina to má takový ten blog s reklamními bannery všude kam se vejdou. V dnešní době je težké najít nebo uspět s blogem, který je kvalitní s minimálním obsahem reklam. (nepočítám ty, které byly vloženy administrátory serveru)

    Můj blog :) http://photobre.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top