Nenakupuj, recykluj

Ahojte.

V poslednej dobe som začala myslieť viac ekologicky. Často uvažujem, aký dopad bude mať asi moje konanie na prírodu, ktorú tak milujem. Musíme si totiž uvedomiť, že to, čo je pre nás dnes samozrejmosťou už zajtra byť nemusí. Dennodenne vidím, ako sa kedysi z krásnych zelených lúk stávajú stavebné pozemky, kde o niekoľko mesiacov, rokov budú stáť ozruty z kameňa. Príroda nám dáva znamenia, že niečo nie je v poriadku, no my sa ich snažíme ignorovať, akoby vôbec neexistovali a stále žijeme v tom našom rozšafnom spôsobe života. Nakupujeme kozmetiku plnú chémie, či igelitové tašky, ktoré sa v prírode rozložia len veľmi ťažko, plytváme elektrinou a nešetríme papierom. Nečudujme sa, že každým rokom pribúdajú silnejšie povodne, keď vyrubujeme lesy. Verte mi, aj tie majú na svete určitú funkciu okrem toho, že produkujú kyslík. Ak ste ešte nestihli postrehnúť, 2. augusta sme vyčerpali prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za rok doplniť. Takže teoreticky aj prakticky žijeme na dlh. Ešte stále máte pocit, že bol dobrý nápad kúpiť dnes tú plastovú tašku? Čo tak vymeniť ju radšej za látkovú, ktorú môžete použiť opakovane? Dnes sa už dajú zohnať naozaj s rôznymi možnými aj nemožnými motívmi a ak náhodou nenájdete svoju vysnívanú, môžete sa zabaviť jej zdobením.
Dnes som sa rozhodla trošku zabrdnúť aj do módy, keďže od čias, keď som sa odhodlala od základov prebudovať blog sa tu už žiadny new in či haul neobjavil (ubezpečím vás, že zrejme ani neobjaví). Nakupovať som však nikdy neprestala, len to už nie je v takom masívnom množstve. V posledných rokoch som si obľúbila najmä recyklovanie oblečenia. Páči sa mi myšlienka záchrany oblečenia, ktoré už nikto nechce. Príde mi to ekologickejšie, ako nakupovať oblečenie v obchode. Pomáham tým nie len prírode, ale aj samej sebe. Predsa len, dokážete tým ušetriť pekných pár drobných a odložiť si ich na kávičku či koláčik. (Teraz už zrejme viete na čo míňam väčšinu svojich peňazí 😄.) Nie je však všetko zlato, čo sa blyští a na to by sme mali pamätať ešte pred tým, ako si niečo odnesieme domov. Aké sú výhody, či nevýhody nákupu v second-hande?
V prvom rade chcem povedať, že existujú aj ľudia, ktorí v obchodoch s oblečení z druhej ruky nenakupujú. Nie preto, žeby tam nikdy nič nenašli, len sa im proste protiví pocit, nosiť oblečenie po niekom neznámom. Pravdaže im to nezazlievam, je to ich rozhodnutie, avšak myslím, že častokrát si tieto pocity ľudia iba nahovárajú. Ja s tým nemám najmenší problém, skôr mám pocit, že si v poslednej dobe sama vnucujem strach z malých alebo neznámych uzavretých priestorov (o tom však inokedy). Ak si oblečenie dôkladne operiete nemal by s tým byť žiaden problém. Častokrát mám radšej už nosené oblečenie, predsa len je trošku natiahnuté, čím sa stáva pohodlnejším a jemnejším, narozdiel od nového.
Je to rozhodne lacnejšie a za cenu jedného trička si pokojne vyberiete aj tri. Potom vám nie je ľúto oblečenie darovať, či po niekoľkých použitiach vyhodiť (aj keď tento spôsob ja nepreferujem). Samozrejme aj nakupovanie lacného oblečenia má svoje nevýhody. Častokrát si dokážeme pri nepozornosti kúpiť obnosené, zničené alebo rozťahané oblečenie, ktoré je súce akurát tak na nosenie doma. Moja rada znie, poriadne si oblečenie poprezerať a najlepšie aj viackrát. Pri prvom prezretí nemusíte zachytiť všetky nedostatky. Nebojte sa, nebude vyzerať hlúpo, ak sa dobre poobzeráte, robí to hádam každý. Dôležité je rozmyslieť si, či daný kúsok potrebujete, prípadne si ho aj vyskúšať, ak máte možnosť. Tak zabránite nechcenému kopeniu vecí, ktoré vám nesedia, alebo sa nehodia do kategórie oblečenia medzi ľudí.
Ja si rozhodne tento spôsob nakupovania neviem vynachváliť, často nájdem aj nové kúsky, ktoré bežne v obchode mohli stáť peknú sumu peňazí. Mám z nich obrovskú radosť a hrejivý pocit na duši, že som opäť urobila niečo pre dobro prostredia v ktorom žijem. Príroda mi totiž vôbec nie je ľahostajná. Kde inde by som potom mohla zahodiť myseľ a nájsť svoju dušu?

Janie

CONVERSATION

9 komentárov:

  1. Já už taky igelitku v kabelce nahradila plátěnou taškou a je to super věc. Do sekáčů chodím velmi ráda, někdy se tam dají sehnat opravdu skvělé věci. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  2. J8 používám plátěné tašky a oblečení nakupuji převážně v sekáčích + co už nenosím se snažím zase poslat dále... a třídění odpadu je pro mě smozřejmostí. Ale je teda šílené, že jsme 2. srpna vyčerpali limit :O

    www.double-claire.blogspot.cz | GIVEAWAY o nálepky na notebook

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že triedenie odpadu by malo byť samozrejmosťou pre každého človeka, ktorému aspoň trochu záleží na tom, kde žije. :)

      Odstrániť
  3. Plátěné tašky jsou skvělé, taky chci jimi nahradit igelitky. S tou přírodou je to smutné, podobný názor mě napadl zrovna teď během toho hurikánu Irma. Příroda nám vrací to, jak se my jako lidstvo chováme k ní. Nemůžu říct, že jsem čistě ekologický typ, ale recykluji a snažím se chovat k přírodě s úctou. :)

    LADY LENNA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi by som chcela začať žiť ekologickejšie, len povedzme si úprimne, v dnešnej dobe to príliš reálne nie je. Stačí iba vojsť do obchodu a odvšadiaľ na nás vyskakujú plastové obaly, sáčky, chémia a podobne. Tak hádam bude na začiatok stačiť, ak budem aspoň recyklovať :).

      Odstrániť
  4. Sekáče jsou prima věc, z oblečení z nich mám větší radost, protože mám pocit, že jsem našla poklad. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím. Je to príjemný pocit nájsť pekný kúsok a navyše za prijateľnú cenu :).

      Odstrániť
  5. V sekacoch sa dajú nájsť neskutočne krásne a originálne kúsky a človek potom nevyzerá ako naklonovany s handrami z Lidlu. Niekoľko krát som videla brutálne pončo či nohavice na neznámej kočke a keď som sa jej opýtala- sekáč. Bolo mi jasné že to nezoženiem. Nie je hanbou kúpiť veci z druhej ruky, hanbou je znečistovat našu planétu sajrajtom. Teší ma že mladí sa k našej planéte začínajú správať s povinnym rešpektom pretože to skutočne potrebuje.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za Váš komentár!

Back
to top